Alukset

Kaljaasi Ihana

Kaljaasi Ihana seilaa merellä aurinkoisena päivänä.

Elämä laivassa kulkee vahtivuoroissa

Purjehdusoppilaat ja miehistö jaetaan kolmeen vahtivuoroon: kansivahtiin, huoltovahtiin ja vapaavahtiin. Vahtivuoron pituus on yleensä 4 tuntia ja kello 16 ja 20 välillä vahdin pituus on kaksi tuntia. Päivät ja yöt kaljaasi Ihanalla rytmittyvät näiden vahtivuorojen ja ruoka-aikojen mukaan.

  • Kansivahti – Osallistuu purjeiden käsittelyyn, laivan ohjaamiseen ja navigointiin.
  • Huoltovahti – Auttaa ruuan valmistuksessa ja laivan siisteydestä. On valmiudessa auttamaan kansivahtia tarvittaessa.
  • Vapaavahti – Nukkumista, lukemista tai pelien pelaamista – oman maun mukaan!

Lisäksi normaalista poikkeavia vahtivuoroja ovat:

  • Ankkurivahti – Kun alus on ankkuroitu, ankkurivahti valvoo maamerkkien avulla, että ankkuri pitää.
  • Satamavahti – Satamassa oltaessa kansivahti vahtii, että ulkopuoliset eivät nouse alukseen. Ankkuri- ja satamavahtivuorot ovat yleensä yhden tunnin pareittain suoritettavia vahtivuoroja.

Turvallisuus kaljaasi Ihanalla

Kaljaasi Ihana on katsastettu Itämeren liikenteeseen. Alus on turvallinen ja varustettu lähes kaikin mahdollisin turvallisuusvälinein. Aluksessa on pelastuslautat 75 hengelle ja jokaiselle aluksessa matkustavalle on pelastautumispuku, pelastusliivit ja henkilökohtaiset turvavaljaat. Kovassa tuulessa ja aallokossa sekä pimeän aikaan purjehdittaessa kannella yksin liikkuminen on kielletty ja kannella käytetään aina turvavaljaita, jotka on kiinnitetty alukseen. Pelastusliivien käyttö purjehduksen aikana ei ole pakollista, mutta jos omistat omat niin sanotut paukkuliivit, voit ottaa ne mukaan.

Kaljaasi Ihanan miehistö on kokenutta ja suorittanut kansainvälisen turvallisuuskoulutuksen hätätilanteiden varalle. Aluksen päällikkönä ja perämiehenä toimivat merikapteenitutkinnon suorittaneet merenkulun ammattilaiset.

Lisätietoja kaljaasi Ihanasta löytyy osoitteesta ihana.fi.

S/y Meripurakk

S/y Meripurakk -alus.

Meripurakalla pääset mukaan kaikkiin miehistön tehtäviin, joita ovat muun muassa navigointi, veneen ohjaaminen, purjeiden nostaminen ja laskeminen, ruuanlaitto sekä aluksen siisteydestä huolehtiminen. Meripurakassa ei ole yhtään matkustajaa, vaan kaikki ovat veneellä huolehtimassa siitä, että määräsatamaan päästään perille. Näissä töissä on kuitenkin yleensä varsin hauskaa!

Meripurakalla purjehditaan kahdessa vahdissa

Puolet miehistöstä ovat vapaavahdissa, jossa laitetaan ruokaa, levätään ja nautitaan purjehduksesta. Toinen puoli miehistöstä huolehtii veneen liikkumisesta. Vahdit kestävät yleensä neljä tuntia, jonka jälkeen vuoroja vaihdetaan. Vahdinvaihdon yhteydessä syödään. Purjehtiminen ei välttämättä tapahdu pelkästään päivisin, vaan myös yöllä voidaan purjehtia. Erityisesti kilpailuosuudella Tallinna–Maarianhamina vene liikkuu ympäri vuorokauden.

Turvallisuus Meripurakalla

Päällystö vastaa aluksesta ja sen turvallisuudesta. Päällystöön kuuluvat muun muassa kippari ja försti eli ensimmäinen perämies. Miehistö toimii päällystön käskyjen mukaan. Päällystö on tehtäväänsä koulutettua ja kokenutta – pitkään purjehtineita meripartiolaisia.

Vaatimuksena purjehtijoille on normaali peruskunto ja terveys. Koska merellä ollaan hyvin alttiita säälle, pitää varautua aurinkoon, keinuvaan veneeseen sekä kaatosateeseen. Myös vaihtovaatteita ja lämpimiä vaatteita tarvitaan reilusti. Mahdolliseen meripahoinvointiin kannattaa varautua. Jos purjehtijalla on lääkityksiä tai muita terveydellisiä erityisvaatimuksia, näistä tulee ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä. Päällystö aluksella on saanut ensiapukoulutuksen, ja aluksella on ajantasainen ensiapuvarustus ja valmius onnettomuustilanteisiin.

Meripurakalla purjehtii näillä purjehduksilla kerrallaan kymmenen henkilöä. Suurin osa Meripurakan miehistöstä on kaikilla osuuksilla partiolaisia. Jokaiselle purjehtijalle on veneessä oma sänky ja kaappi, jossa voi säilyttää omia henkilökohtaisia varusteitaan. Veneessä on keittiö ja sisävessa.

Meripurakk on raumalaisen Meripartiolippukunta Myrskypoikien alus. Purjehdukset Meripurakalla ovat virallisia partiotapahtumia eli ne ovat partiolaisten oman vakuutuksen piirissä. Tämä koskee myös niitä, jotka eivät ole Myrskypoikien jäseniä.

Lisätietoa meripartiotoiminnasta ja Myrskypojista löytyy osoitteesta myrskypojat.fi.